Tuesday 20 January 2015

Resepi Cekodok Pisang Syiok!!

Lamanya xupdate blog! apa yang busy sangat tu pon entahla..hihi
Sebenarnya dah draft entry untuk resepi kari ikan merah. Tapi atas sebab2 tertentu, xdapat nak post sebagai resepi pertama dalam blog ni. Jadinya, ieja start dulu dengan simple resepi. Resepi Cekodok Pisang Syiok!! hahaha.. simple je pun tapi xkira, ieja nak share gak.. ;P

Bahan-bahan:
7 pisang (saiz 9-10cm)
3 cawan tepung gandum
2 cawan air (suhu biasa)
1/3 sudu teh soda bikarbonat 
1/2 sudu teh garam 
1 sudu teh gula merah
2 sudu besar gula pasir

Cara-cara:
1. Kupas pisang. Buang urat tengah. Lenyekkan sampai hancur (ada orang yang blend, tapi kalau pisang sikit je, lenyekkan pon ok). Masukkan gula merah.
2. Campurkan tepung gandum + soda bikarbonat + gula pasir + garam. Gaul2 sampai rasa sebati. Masukkan air dan gaul2 lagi.
3. Masukkan pisang lenyek (dah campur gula merah) ke dalam adunan tepung tadi. Gaul2 lagi sampai sebati.
4. Tinggalkan dalam 10-15 minit supaya tepung sedikit naik.
5. Panaskan minyak sehingga betul2 panas.
6. Masukkan tepung dengan menggunakan tangan supaya bentuknya cantik, bulat2. Nak pakai sudu pon bole.

Kalau nak warna lebih gelap, pastikan pisang betul2 masak ranum dan lebihkan gula merah. ok?

Tadaaa!!! ni la hasilnya..Selamat Mencuba :)


 



No comments:

Post a Comment