Sunday 28 December 2014

Kenali Minyak Masak ANDA :)

Minyak masak terdiri daripada;
▶ Lemak tepu
▶ Lemak tidak tepu
   》 Mono tidak tepu
   》 Poli tidak tepu

Minyak lemak tepu stabil digunakan untuk penggorengan kerana tahan suhu yang sangat tinggi..tetapi pengambilan yang BERLEBIHAN akan meningkatkan angka kolesterol JAHAT!!

Contoh minyak lemak tepu;
→ Minyak kelapa sawit

Buah kelapa sawit dan minyak yang dihasilkan (ilustrasi)

Minyak mono tidak tepu sangat ELOK untuk meningkatkan kolesterol BAIK.

Contoh minyak mono tidak tepu
→ Minyak zaitun
→ Minyak kelapa

Buah zaitun dan minyak yang dihasilkan (ilustrasi)

Minyak poli tidak tepu mengandungi omega 3 & omega 6. ELOK untuk badan.

Contoh minyak poli tidak tepu
→ Minyak bunga matahari
→ Minyak kacang
→ Minyak badam
→ Minyak Jagung

Bunga matahari dan minyak yang dihasilkan (ilustrasi)

Buah jagung dan minyak yang dihasilkan (ilustrasi)

Nasihat saya:
Minyak tidak tepu x tahan suhu tinggi sebab cepat hangus. Jadi, sediakan 2 minyak di rumah; minyak tepu dan minyak tidak tepu.

Gunakan minyak tepu (minyak kelapa sawit) untuk MENGGORENG dan minyak tidak tipu (minyak zaitun atau minyak jagung misalnya) untuk MENUMIS


"Ke Arah Kehidupan yang Lebih SIHAT"

No comments:

Post a Comment